You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Krivaja folyó völgye a központban

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Horgásztó

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Gyógyfürdő

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

A falu központja

Pacsér: Elkészült a termálvizes gyógyfürdő

2016.02.10.

Ma került sor az újonnan felépült pacséri tófürdő műszaki átadására. A létesítményt számos vendég jelenlétében és alkalmi műsor keretében Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke Szombathy Zoltán, a pacséri helyi közösség tanácsának elnöke társaságában adta át.

89_1.jpg

A 65x35 méteres, közel 2000 négyzetméter vízfelülettel rendelkező sós gyógytó és a hozzá tartozó létesítmények kiépítését Pásztor István példaértékű beruházásnak nevezte. – Azt mutatja, hogy egy olyan közegben is, mint amilyen Pacsér, ilyen körülmények között is, amilyenek között most élünk, egy ilyen elképzelést meg lehet valósítani. A létesítménynek a fontosságát minimum két dologban látom – hangsúlyozta. – Elsősorban a helybelieknek, a környékbelieknek, a pacsériaknak, moravicaiaknak jelent egy életminőség javulást… …másrészt egészen biztos, hogy egyfajta turisztikai vonzerőt fog jelenteni. Lehet, hogy kezdetben kisebbet, de azt gondolom, hogy ez a létesítmény fejleszthető, talán eljutunk egyszer odáig, hogy itt szálláshelyek is lesznek, ha nem is itt, ezen a lokáción, akkor itt a faluban.

Igen jó minőségű a gyógytó vize – emelte ki Szombathy Zoltán. A balneológiai jelentés alapján nem csak termálvíz, hanem a gyógyvíz kategóriába esik. Tele van különböző gyógyhatású elemekkel, amelyek elsősorban a bőrbetegségekre, sérülésekre, izomhúzódásokra vannak jó hatással, és rehabilitációs kezelésekre alkalmasak. A másik fő jellemzője, hogy nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz, és oldott oxigén is van a vízben. A falu vezetője is bízik az idegenforgalom fellendülésében.

– Abban a pillanatban, amikor pár ezer ember megfordul a faluban, olyan egyéb szolgáltatásokat tudunk nyújtani, ami tovább bővítheti Pacsér gazdaságát. Nem csak az a fontos, hogy 5-6 ember kap munkahelyet, habár ez sem jelentéktelen egy ilyen kis közösség számára, hanem pacséri termékeket is fel tudnak kínálni - a sajtoktól kezdve a pálinkán, boron, mézen át a különböző dísztárgyakig, kézműves termékekig, ami ugyancsak jövedelmet tud biztosítani annak, aki gyártja ezeket.

Kókai Mernyák Melinda topolyai községi elnök, azt hangsúlyozta, hogy újra egy olyan tartalommal bővült a község, amely a legfiatalabbaktól kezdve a legidősebbekig mindenkit érint. A kis távolságok a községen belül lehetővé teszik, hogy ez a fürdő mindenki számára elérhető legyen. és a turistákat is vonzani fogja.

A pacséri gyógy- és termálvizes tó Valkay Zoltán tervei alapján a helyi járulékból és a községi önkormányzat fejkvóta alapján a helyi közösségnek juttatott eszközeiből épült ki, valamint kezdetben a Nagyberuházási Alap támogatásával. 2008 óta, amikor az ötlet megszületett egy termálvizes kút fúrására, összesen közel 60 millió dinárt fordítottak erre a célra. Továbbfejlesztésére máris megszülettek a tervek. Egy 2600 négyzetméteres gyógyfürdő létrehozását szeretnék a távolabbi jövőben megvalósítani a fürdőt övező hegyoldalban, melyre közel 3 millió euróra lenne szükség. A gyógytó, amelynek legmélyebb pontja 1,6 méter, ha minden a terv szerint halad, júliusban elején már a fürdőzők előtt is megnyitja kapuit.

Komáromi Gizella

Forrás: VajdaságMa