You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Krivaja folyó völgye a központban

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Horgásztó

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Gyógyfürdő

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

A falu központja

Épül a fürdő Pacséron

2014.03.06.

Épül a fürdő Pacséron

December elsején, vasárnap Topolya község 13 helyi közösségében tartanak választásokat, köztük Pacséron is. Mgr. Szombathy Zoltán, a helyi közösség tanácsának elnöke az elmúlt időszakban megvalósult befektetésekről és terveikről nyilatkozott.

85_1.jpg

A fürdő épületén folyamatosak a munkálatok (Fotó: Lakatos János)

–  Településünknek elsősorban a mezőgazdasági termelés és a turizmus felé kell fordulnia, nem valószínű ugyanis, hogy nagyobb gyárat fognak ide telepíteni, hiszen túl kicsik vagyunk ehhez. Az elmúlt négy évben olyan beruházásokat sikerült befejeznünk, amelyeket már tíz éve elterveztünk, a folytatásban pedig kisüzemek létrehozásában, mezőgazdasági termékfeldolgozásban gondolkodunk. Az elmúlt időszakban az infrastruktúra kiépítésével voltunk elfoglalva, elkészült a Regionális Oktatóközpont, a vállalkozók háza, a futballpálya lelátója, rendbe hoztuk a Tomek-házat, ahol el tudjuk szállásolni a vendégeinket, utakat aszfaltoztunk, a közvilágításon javítottunk, és az 1400 méteres termálkút is elkészült, amely 74 fokos termálvizet ad, és a fürdő is épül. Kicsit lelassult ugyan a folyamat, a Nagyberuházási Alaptól érkezett pénz a kútfúráshoz, utána saját eszközökből kútfejet kellett biztosítani, pumpákat, gázmentesítőt, hiszen sok metán van a vízben. Ezzel párhuzamosan kezdtük el a tófürdő kiépítését, kialakítottuk a tómedret, és mellette egy 240 négyzetméteres objektum épül vendéglátóipari egység és különféle kiszolgáló létesítmények részére. A tél folyamán befedjük az épületet, és elkezdődhetnek a belső munkálatok. Tervünk, hogy tavaszra megnyissuk a tófürdőt.

Ezenkívül készülnek az ötlettervek egy 2500 négyzetméteres termálfürdő kiépítésére, amely több kisebb medencét és sóbarlangot tartalmazna. A termálvíz különlegessége, hogy sós, ilyen nincs a környéken, 21 gramm sót tartalmaz literenként. A sós, párás levegő a különféle légúti betegségek gyógyítására alkalmas, valamint izületi problémákra, érrendszeri betegségekre is gyógyhatású ez a víz – tudtuk meg mgr. Szombathy Zoltántól, a helyi közösség tanácsának elnökétől, aki a harmadik mandátumát tölti ki ebben a tisztségben. A terveiről szólva elmondta, az elkövetkező időszak elsősorban a munkahelyteremtésről fog szólni.

– Ambiciózusnak tűnik, hogy száz új munkahelyet létesítsünk, de úgy gondoljuk, a mezőgazdasági termékek feldolgozásával és a fürdővel olyan lehetőségek nyílnak meg, amelyekkel el tudjuk érni ezt a célt, és az alig 3000 lakosú falunak a kiépített infrastruktúra után munkahelyeket tudunk teremteni.

forrás:Magyar Szó