You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Krivaja folyó völgye a központban

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Horgásztó

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Gyógyfürdő

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

A falu központja

Pacsér visszakaphatja a színházépületet

2014.03.06.

Pacsér visszakaphatja a színházépületet


Szerbiában se szeri, se száma a balul sikerült privatizációknak, nem kivétel ez alól Pacsér sem, ahol a szövetkezettel együtt eladták a színházat is. Nem tudni, hogy a Žitko Rt.-nek, illetve a Verano Motorsnak mi a szándéka ezzel az épülettel, de nem voltak hajlandók lemondani róla a falu javára, ezért bíróságra került az ügy. Fremond Árpád, a pacséri helyi közösség tanácsának tagja arról számolt be lapunknak, hogy a  bíróság végre döntést hozott a színház ügyében.

 84_1.jpg
A színház épülete Pacsér központjában (Fotó: Lakatos János)

 – A magánosítás során a falunak ez az impozáns épülete is kalapács alá került, és most nagyon rossz állapotban van. A jelenlegi tulajdonos sajnos nem hajlandó rááldozni egy dinárt sem. Mi megpróbáltuk tárgyalás útján rávenni őket, hogy adják vissza az épületet a pacsériaknak, hiszen a falu építette. 1947 és 1949 között a falu polgárai minden bolti vásárlás során téglajegyeket vettek és az ebből befolyt összegből épült fel a színház. Sajnos, nem tudtunk megegyezni a mostani tulajdonossal, ezért bírósághoz fordultunk. Nemrég született meg az elsőfokú ítélet, amely értelmében a pacséri helyi közösség, illetve Topolya község visszakapja ezt az épületet – mondta el Fremond, majd arról is beszámolt, hogy a helyi közösség első fokon visszakapta a színház épülete melletti régi iskolát és a piacteret is. A jelenlegi tulajdonos fellebbezett az ítélet ellen, így az ügy még elhúzódhat egy darabig. A tanácstag reméli, hogy fél éven belül a fellebbviteli bíróságon is ítélet fog születni, s az nem fog eltérni az elsőfokú döntéstől.

A színház épületére nagy szüksége lenne a falunak, véli Fremond, ugyanis most nincs egy olyan épület Pacséron, ahol egy komolyabb ünnepséget vagy rendezvényt meg lehetne tartani. Ha felsőbb fokon is kedvező ítélet születik, akkor a helyi közösség fel fogja újítani a színházat, mondta el a tanácstag, majd hozzáfűzte, hogy ezt elsősorban pályázati pénzekből szeretnék kivitelezni, de saját forrásaikból is tudnának eszközöket fordítani rá.

Fremond külön megemlítette azokat az idős pacsériakat, akik részt vettek a színház építésében, és a bíróságon tanúként hajlandóak voltak erről vallomást tenni. A falu hálával tartozik nekik.

forrás:Magyar Szó