You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Krivaja folyó völgye a központban

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Horgásztó

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Gyógyfürdő

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

A falu központja

Pacsér: Uniós kihívások a sertéstenyésztésben

2014.02.27.

A legfontosabb a termelők összefogása

Zsúfolásig megtelt a pacséri Regionális Oktatási Központ, ahol Európai Uniós kihívások a sertéstenyésztésben címmel szervezett tanácskozást a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete és a helybeli Mezőgazdasági Termelők Egyesülete. A konferencia keretén belül a két egyesület együttműködési megállapodást írt alá, abban a reményben, hogy összefogással eredményesebben pályázhatnak, versenyképesebbek lehetnek és a tapasztalatcsere is csak előnyükre válhat.

83_1.jpg

Az összejövetelen részt vett Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Bányai Gábor, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnöke, Kiss György, a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke, Miklós József, a helybeli egyesület sertés tagozatának elnöke, valamint Szombathy Zoltán, a helyi közösség tanácsának elnöke is.

- A regionális együttműködés Vajdaság és Bács-Kiskun megye között 2007-től létezik formálisan, és ennek az együttműködésnek a tartalommal történő feltöltése ez a mai nap is, amikor a két régióban működő szakmai szervezetek írtak alá megállapodást. Meglátásom szerint azért fontos, mert egyrészről olyan tudástranszferra, olyan egyeztetési platformra teremt lehetőséget, ami fontos az itteni gazdálkodók számára, mert Magyarország már uniós tagország, és másfajta lehetőségekkel rendelkezik. Mi ebbe a folyamatba most lépünk bele, a napokban indultak el az uniós tárgyalások és azt gondolom, az elkövetkező négy évben be is fognak - vagy jóformán be is fognak fejeződni. Ennek egy fontos fejezete a mezőgazdaságon belül a hústermelés és a sertéstartás kérdése. Ebben a szférában ez az együttműködés esélyeket hordoz magában, előre tudunk lépni. A mi termelőink tudnak termelni, ezt már bizonyítottuk évtizedekre, évszázadokra visszamenőleg, de az utóbbi 10-15 évben úgy érzem, hogy technológiában, törzsállományban, genetikai állományban egy kicsit lemaradtunk. Ezt a lemaradást kellene többek között ezen az együttműködésen keresztül behozni, ledolgozni – jelentette ki Pásztor István azon a tanácskozáson, amelyet Európai Uniós kihívások a sertéstenyésztésben címmel tartottak ma a pacséri Regionális Oktatási Központban a kaposvári Magyar Fajtatiszta Sertéstenyésztők Egyesülete és a helybeli Mezőgazdasági Termelők Egyesülete szervezésében, és amelyen aláírták a két szervezet közötti együttműködési megállapodást.

A megjelenteket a házigazdák nevében Szombathy Zoltán, a helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte, és örömét fejezte ki, hogy otthont adhatnak a konferenciának, hisz az EU nagyon nagy lehetőséget rejt magában, és ezek a kezdeményezések, amelyek innen indulnak, komoly szakmai előrejutást rejtenek magukban.

Kiss György, a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az állattenyésztés az egész világon változik, amit mindenféleképpen követni kell. Céljuk, hogy a sertéstenyésztés és sertéstartás minden szakmai szempontját megismertessék a tenyésztőkkel, ugyanakkor a pályázati lehetőségekre is rámutassanak, és reményt adjanak az itteni termelőknek.

- Ha az állattartók összefognak, a vidék élhető lesz. Ha az emberek összefognak, a régió határtól függetlenül élhető lesz, nem hal ki a falu, nem hal ki a vidék - mondta többek között. Miklós József, a pacséri Mezőgazdasági Termelők Egyesülete sertés tagozatának elnöke történelminek nevezte a két egyesület együttműködését, melynek célja a szakmai segélynyújtás pályázatokon való közös részvétel, a magyarországi egyesület tapasztalatának átvétele. A pacséri sertés tagozatnak 57 tagja van, 2800-as anyaállománnyal rendelkeznek. Céljuk, hogy minél több termelőt tömörítsenek és a minőséges tenyésztést képviseljék.

Bányai Gábor, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnöke szerint ha Szerbia is felkészül az EU-s csatlakozásra, minden határon átnyúló kapcsolat jelentősége megnő. Az együttműködési szerződésről szólva elmondta, hogy ez az első nagy lépés az itteni és a magyarországi tenyésztőknek, hisz egy jól megtámogatott, közös európai, szerb és magyarországi programmal akár egy nagyon komoly fejlesztési bázist lehetne elérni. A legfontosabb elem a termelők összefogása, ami akár közös sertésvágóhidak létrehozását is eredményezheti, akár közös vállalkozások, közös európai cég is létrejöhet.

Pásztor István felszólalásában kiemelte, hogy térségünk olyan kellene hogy legyen, amelyben meg tudjuk teremteni az itt maradásnak, az érvényesülésnek és boldogulásnak az esélyeit és lehetőségeit, hogy senki közülünk, senkinek a gyereke és unokája ne kényszerüljön arra, hogy arról gondolkodjon, hogy hova menjen el, hogy megélhetést és egzisztenciát tudjon teremteni. Az az érdekünk, hogy ez egy olyan térség legyen, ahol lehetőség nyílik arra, hogy azok, akik az elmúlt évtizedekben a körülmények hatása miatt elmentek innen vissza tudjanak jönni. Ennek a bizakodásnak ez az összejövetel is alapul szolgál.

A konferencián a környékbelieken kívül mácsvai és szerémségi tenyésztők is részt vettek.

Az együttműködési szerződés aláírása után a vendégek megtekintették a pacséri termálvizes kutat, az épülő tófürdőt és a vendégházat, valamint a bácskossuthfalvai tekepályát és művelődési házat.

Forrás: Vajdaság Ma

Komáromi Gizella