You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Krivaja folyó völgye a központban

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Horgásztó

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Gyógyfürdő

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

A falu központja

Felújítás előtt a pacséri református templom

2013.06.21.

Az épület tetőszerkezetének újjáépítéséhez rövidesen hozzáfognak, a torony renoválására pedig gyűjtést szerveznek. Nagy munka előtt áll a pacséri református egyház, megteremtődtek a templomtető rendbe hozásának feltételei, azonban a torony felújításához nincs elegendő pénz. Ezért a presbitérium körlevéllel fordult a hívekhez, és adományokból szeretné előteremteni a szükséges összeget.

80_1.jpg

A pacséri templom

 

– Évek óta tervezzük templomtetőnk felújítását, ugyanis küszködünk annak beázásával. Az 1920-as években került fel rá a jelenlegi eternit-pala, azóta csaknem száz év eltelt, porózussá vált és átereszti a vizet. Néhány helyen már lehullott a vakolat a mennyezetről. Amikor észrevesszük a beázást, elhárítjuk azt, toldozzuk-foldozzuk – tudtuk meg Csányi Erzsébet pacséri lelkésznőtől, aki azt is elmondta, hogy állandóan pályáznak erre a célra is: 2000-ben sikerült megvenni a kiscserép mintázatú alumínium bádoglemezt, később több pályázatnak köszönhetően pedig a szükséges faanyag egy részét. Az idén a szerbiai Vallásügyi Minisztériumnál sikerült pályázati támogatást elnyerni a tetőszerkezet megfelelő helyrehozásához.
– Jó lenne azonban egyúttal a tornyot is felújítani, amikor körbe lesz állásozva a templom. Ha egy másik alkalommal végeznénk el, esetleg kárt tennénk az új tetőn, és az állás felállítása is nagy költség lesz újra. Célszerű volna ezért a kettőt együtt elvégezni. Anyagi fedezetünk mindkét munkára azonban nem elegendő. A presbitérium ezért fordult gyülekezetünk tagjaihoz egy felkéréssel, hogy az idei esztendőben ki-ki lehetőségéhez mérten adakozzon a templomunk felújítására. Tudjuk, hogy nehéz helyzetben élünk. De gondoljunk arra, őseinknek sem volt könnyű. Számukra fontos volt, hogy legyen templomuk, ezért 1833–34-ben felépítették. Biztos, hogy az akkori hívek is óriási áldozatot hoztak ezért. Ne engedjük meg, hogy mi ezt a templomot ne tudjuk megőrizni és karbantartani. Próbáljunk meg mi is összefogni, s a tőlünk telhető módon hálával, Isten dicsőségére adakozni – mondta végül a lelkésznő.
Jelentős az idei esztendő a pacséri református templom életében, ugyanis 180 évvel ezelőtt kezdték meg az építését. Az idő igen rövid, ugyanis az állványokat július elején már felállítják a templom épülete körül.

 

forrás: Magyar Szó

H.E.