You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Krivaja folyó völgye a központban

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Horgásztó

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Gyógyfürdő

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

A falu központja

Falunap 2012

2012.07.18.

 Babgulyás, lángos és fitnesz

Pacsér ünnepe

77_1.jpg

falunap egyik különlegessége a késő délutáni közös fitnesztánc volt

(fotó: Herceg Elizabetta)

A pravoszláv Péter-Pál-napi templombúcsú köré szerveződik évek óta a falunap Pacséron. Az idei rendezvény is a Falu mi vagyunk – Selo, to smo mi elnevezést viselte, s ennek értelmében valódi népünnepéllyé is vált. Pénteken este a Krivaja partján elterülő labdarúgópályán felállított szabadtéri színpadon a fiatalok számára szerveztek koncertet, a szombati egész napi műsorban pedig a falu apraja-nagyja megtalálhatta a magának való szórakozást, kikapcsolódást. A falu kedvenc kirándulóhelye, az Akácos melletti horgásztó környéke már kora reggel benépesedett.

A horgászversenynek 80, a kiserdei babgulyásfőzőversenynek mintegy 1000 résztvevője volt. A bográcsban főtt babételhez a szervezők biztosították az alapanyagot. A közösen elfogyasztott ebéd és eredményhirdetés után – bár a tóban nem engedélyezett a fürdés –, a nagy melegben sokan megmártóztak, de az árnyékot biztosító fák alatt is kellemes volt a társalgás.

A délelőtt folyamán a községi Vöröskereszt köszöntötte a pacséri önkéntes véradókat, délután a helybeli Szilágyi Gábor Amatőr Képzőművészeti Csoport, az Aranyszál kézimunkacsoport kiállításának megnyitójával folytatódott a program, melyen mgr. Szombathy Zoltán, a pacséri helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte a népes közönséget. Közben a játszótéren lovaglás, íjászat, zenés programok, kézművesek várták az érdeklődőket, a tűzoltók is látványos bemutatót tartottak. A tejfölös lángos mindenkinek járt, aki sorba állt érte. Az esti művelődési műsorban a helybeli hagyományápolókon kívül a vendégek is felléptek: együtt ünnepeltek a helybeliek vendégeikkel és a testvértelepülések képviselőivel. Ez a kellemes délutáni program volt Kókai Mernyák Melinda, Topolya új polgármesterének első hivatalos útja, megjelent az önkormányzat számos tagja, tartományi és köztársasági elöljárók is. Igazi ünnephez méltón tűzijáték zárta a programot, majd szabadtéri koncert következett, vasárnap pedig ökumenikus istentisztelettel zárult a több napos ünneplés Pacséron.

forrás:Magyar Szó