You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Krivaja folyó völgye a központban

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Horgásztó

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Gyógyfürdő

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

A falu központja

Sertéskiállütás Pacséron

2011.12.15.

Sertéskiállítás Pacséron a helybeli Magántermelők Egyesülete és a Mikra Coop szervezésében

 

A sertéstenyésztők kis ünnepe, mely közös ebéddel zárul a pacséri Akácos melletti tó partján, a környékünkön egyedülálló, de előremutató próbálkozás, amely lassan hagyománnyá válik, hiszen ebben az évben negyedik alkalommal szervezték meg. Évről évre kevesebb a sertés, a minőség azonban javul.

A pacséri Magántermelők Egyesülete, illetve a Mikra Coop Kft. munkája példamutató, hiszen szelekciós központként mintegy 400 környékbeli társastermelővel együttműködve, a tervezett gazdálkodásnak és a kialakított zárt rendszernek köszönhetően életképesek ebben a tenyésztők számára kedvezőtlen gazdasági környezetben is. Jó kapcsolatokat alakított ki a mačvai, a szerémségi, a piroti, a dedinjei feldogozókkal és továbbtenyésztőkkel és megfelelő dinamikával tudja a malacokat biztosítani. Évente 20 000 malacot értékesítenek, bár évről évre mintegy tízszázalékos csökkenés tapasztalható. Az ágazat igen lehangoló helyzete ellenére ismét egy jó hangulatú találkozót szervezett Pacséron a helybeli Magántermelők Egyesülete és a Mikra Coop nagyszámú sertéstenyésztő és a szakma jeles képviselőiként ismert egyetemi professzorok részvételével, akik a takarmányozásról, a szelekcióról és más, a tenyésztést érintő aktuális témáról tartottak rövid előadást.

A találkozó kezdetén a házigazdák nevében Miklós József főszervező és Dobai János tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes köszöntötte a vendégeket. A szakemberek szigorú tekintettel nézték végig a kiállított jószágokat, a Yorkshire-i, Pietrin, Landras és más fajtiszta állatokat, melyek között volt előhasi koca, tenyészsüldő és tenyészkan is. A felállított ketrecekben a nagy hőség miatt nem volt annyi állat, mint amennyire számítottak, de a minőség növekedésével mindenki elégedett volt. Miklós József főszervező szerint a rendezvény kellő visszhangra talált.

74_1.jpg

Sok környékbeli sertéstenyésztő érkezett a kiállításra

– Ez volt a negyedik kiállítás, tapasztalatunk van a szervezésben, idén a sertések bemutatója mellett külön programként a bácskossuthfalvi Mrazovac k9 kutyakiképző és az adai csikósok lovasbemutatója gazdagította a programot. Nyolc termelő állított ki tenyészállatot, azon a szinten vagyunk, mint az előző évben, a látogatottságra sem panaszkodhatunk. Az előadóink visszatérő, kedves vendégeink, ők buzdítanak bennünket, segítenek a szervezésben és abban, hogy kitartóak legyünk, mert évről évre azt mondjuk, hogy holtponton a sertéstenyésztés, és nem sikerül innen elmozdulni. A sertéstenyésztők száma évről évre csökken, reméljük, az állam is odahat, hogy ezzel az ágazattal kifizetődőbb legyen foglalkozni, és akik kitartanak, azok minőséges jószággal, és állandó menyiséggel fel tudják venni a versenyt. Akik megmaradtak, azok minőséges állatokat állítottak ki, a szelekció lassan meghozza gyümölcsét. Évről évre tíz százalékkal csökken a sertésállomány, pangási periódus, majd fellángolás jellemzi, két hónapja még alig tudtuk eladni, most pedig igen nagy a kereslet: a szerémségi és a mačvai részeken ezres nagyságokban keresik a minőségi malacokat továbbhizlalásra – hallottuk Miklós József igazgatótól, aki azt is elmondta, hogy három községből 400 termelővel működik együtt. Vajdasági szinten meghatározó szerepe van szerveződésüknek, hiszen nemcsak szerződéseket köt, szelekciót, takarmányt biztosít, hanem az eladást is megszervezi, tehát lezárják a ciklust. A bizonytalan ár és piac azonban nagyon megnehezíti a helyzetüket.

forrás:Magyar Szó