You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Krivaja folyó völgye a központban

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Horgásztó

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Gyógyfürdő

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

A falu központja

Jövőre új helyi járulék

2011.02.03.

71_1.jpg

Felújított épületek, csobogó, játszótér – az elmúlt években sokat változott a település központja (Fotó: Herceg Elizabetta)

Eredményes volt az utóbbi napokban, november 26-a és december 6-a között lefolytatott népszavazás a 2011-től 2020-ig tartó időszakra vonatkozó helyi hozzájárulás bevezetéséről Pacséron. A szavazók többsége úgy döntött, hogy a következő tíz évben is a falu fejlesztésére fordítja jövedelme egy részét.

A település polgárai közül 1517-en tettek eleget a felhívásnak, és mentek el voksolni, ez a szavazásra jogosultak 63,15 százaléka. Ebből 1376-an támogatták a helyi járulék bevezetését, ami a leadott voksok 57,28 százaléka, és csupán 140-en szavaztak a hozzájárulás bevezetése ellen. Ez azt jelenti, hogy a sikeres népszavazásnak köszönhetően a polgárok hozzájárulásával folytatódhat a település fejlesztése. Helyi járulék címén a foglalkoztatottak keresetéből 4, a nyugdíjasoktól (önkéntes alapon, aláírt nyilatkozattal) 2, az önálló tevékenységet végzők jövedeleméből pedig 6 százalékot vonnak le. A földműveseknél, akik esetében eddig a kataszteri jövedelemmel volt kapcsolatban az összeg, most a búzához számítják: 25 kilogramm búza ára holdanként a hozzájárulás. Újdonság, hogy mindenki, akinek a helyi közösség területén van ingatlanja, köteles kifizetni a megszavazott helyi járulékot. A hozzájárilásból származó pénzt utak, határutak, járdák és közterületek kiépítésére és karbantartására, a közvilágítás javítására és fenntartására, épületek és vízvezeték kiépítésére és fenntartására, a sport-, a civil és művelődési szervezetek, a hitközségek, a tanintézmények, az újszülöttek és a nyugdíjasok támogatására, valamint a helyi közösség működési költségeire

forrás:Magyar Szó