You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Krivaja folyó völgye a központban

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Horgásztó

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Gyógyfürdő

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

A falu központja

Egymás erősítésére

2009.10.02.

 

A vajdasági kun települések együtt koszorúztak Pacséron

Ez a kétméteres, ember formájú kőszobor hirdeti a kun ősök emlékét Pacséron. A kutatók szerint a kun nép vándorlását e szobrok alapján lehet nyomon követni Közép-Ázsiától az orosz sztyeppén át a Kárpát-medencéig.

A Kunok I. Világtalálkozója keretében megtartott vasárnapi ünnepi istentiszteleten a református templomban Csányi Erzsébet lelkésznő hirdetett igét, majd Ducza Lajos Kisújszállás alpolgármestere és Ficsor József a világtalálkozó főszervezője köszöntötte a bácskai falu lakóit.

Mgr. Szombathy Zoltán, Pacsér polgármestere mondott köszönetet a világtalálkozó szervezőinek, kiemelve, hogy egy-egy ilyen ünnep segít az identitás megőrzésében, az önmegbecsülésben, s ily módon erősít bennünket. A település központjában három évvel ezelőtt, a Kisújszállásiak ajándékaként felállított szobornál Csányi Dorottya alkalmi szavalata után három koszorú került a talapzathoz, Kisújszállás és a Kun Konzorcium után a négy vajdasági kun eredetű település, Bácskossuthfalva, Bácsfeketehegy, Piros és Pacsér képviselői tisztelegtek az emlékhely előtt. Az ünnepség közös ebéddel zárult Pacséron, majd a délutáni órákban Bácsfeketehegyen folytatódott a kun világtalálkozó vajdasági központi rendezvénye.

forrás:Magyar  Szó