You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Krivaja folyó völgye a központban

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Horgásztó

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Gyógyfürdő

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

A falu központja

Egy-egy tarisznya föld a kunhalomra

2009.09.17.

A kunok első világtalálkozójának hétvégi eseményei Pacséron és Bácsfeketehegyen

 

Több hónapja tart a Kunok I. Világtalálkozója, amelynek keretében számos nagykunsági és kiskunsági városban, településen voltak és lesznek rendezvények. Nemrégiben Bácskossuthfalván volt ezzel kapcsolatos megemlékezés, a hét végén pedig Pacséron és Bácsfeketehegyen lesznek rendezvények a találkozó alkalmából.

– A kunok első világtalálkozójának rendezvényei Kiskunfélegyházán kezdődtek, a befejező műsor pedig a Nagykunságban, Karcagon lesz a hónap végén, szeptember 27-én, vasárnap. A kunok letelepedésének évfordulója kapcsán azonban számos más rendezvény is volt. Csütörtökön megy egy küldöttségünk Ópusztaszerre, ahol az emlékparkban a találkozó alkalmából egy kunhalmot alakítanak ki és erre minden kiskunsági és nagykunsági település és város, valamint a kunságból történt kirajzás települései egy-egy tarisznya földet visznek az egybetartozás jeleként. Ott is lesznek kunokkal kapcsolatos előadások – hallottuk Kórizs Józseftől, aki vasárnap a bácsfeketehegyi letelepülés körülményeiről tart majd előadást.

Vasárnap délelőtt a találkozó keretében Pacséron lesznek rendezvények, és vasárnap délelőtti a bácsfeketehegyi ünnepi istentiszteletet után emléktáblát helyeznek el a templomban. A műsor itt kora délután 14 órakor ünnepi köszöntőkkel folytatódik a kultúrotthonban, majd történelmi visszatekintő hangzik el a kunok Kárpát-medencei letelepedéséről. Bemutatják Sárközi Ferenc A múltból merítettem című könyvét, bemutatják a kunok vándorlási útjáról készült rövidfilmet és megnyitnak egy kun népművészeti mintákat bemutató kiállítást. A főzőversenyt a birkapaprikás bácsfeketehegyi, bácskossuthfalvi, pacséri és pirosi módra címmel hirdették meg.

A találkozó ünnepi műsora este 18 órakor kezdődik a színházteremben. A műsorban a Nagykunságból származó települések képviselői, a bácsfeketehegyi, a bácskossuthfalvi, a pacséri és a pirosi művelődési egyesületek tagjai lépnek fel. Befejezésként a bácsfeketehegyi Soma színtársulat előadja Klein Magdának a kirajzásról szóló Redemtiós ballada című darabját.

forrás: Magyar Szó