You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Krivaja folyó völgye a központban

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Horgásztó

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Gyógyfürdő

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

A falu központja

Hatszáz év után is: Pacsér

2009.07.16.

Hat éve szerveznek falunapi programot a pravoszláv Péter-Pálhoz legközelebb eső hétvégén Pacséron. A szerb templom körüli ünnepség azóta faluszintű rendezvénnyé fejlődött, s az idei volt az eddigi legsikeresebb és legtömegesebb.

Nem a megszokott csend és eseménytelenség jellemezte az elmúlt hétvégén a közel 3000 lakosú, a Telecsaki-dombok lankáin, a Krivaja partján elterülő kis falu hangulatát. Benépesült a központ, az akácos, a templomokban is sokkal többen voltak a megszokottnál.
Pénteken este az eső elrontotta ugyan a futballpályán felállított színpadon a szabadtéri rock-koncert hangulatát, de szombaton kegyesek voltak az égiék az ünneplőkhöz, kellemes időben került sor a falubeliek kedvenc kirándulóhelyén, az akácos melletti tóparton a horgász-, és a babfőző versenyre. Negyven bográcsban készült az étek, 63 horgász vetélkedett a pontyokért, s hatvanat sikerült kihalászni, amelyeket csak a legjobbak vihettek haza. Négy nagy, összesen közel 10 kg ponttyal, Cvetićanin Đorđe lett az első. A legízletesebb babgulyást a zsűri szerint Pék József főzte, bár a tíztagú csapatok mindegyike jó étvággyal fogyasztotta el a saját főztjét.
A faluház nagytermében kiállítás nyílt a helybeli Aranyszál kézimunkacsoport ügyeskezű asszonyainak munkáiból, egy belgárdi kaligrafikus alkotásaiból, de egyben megnyílt Szilágyi Gábor pacséri születésű festőművész állandó kiállítása is, hiszen a két éve elhunyt festőművész örökösei a szülőfalunak ajándékoztak tíz festményt.
Délután benépesült a futballpálya és a játszótér, volt lovaglási lehetőség, a gyermekanimátorok arcfestéssel és lufi-figurák készítésével szórakoztatták a gyereket, a Nők fórumának tagjai friss lángost kínáltak. A faluközpont új csobogóval várta az ünnepet, amelyet a felújított korzóval együtt ez alkalommal hivatalosan is felavattak a számos községbeli, tartományi és magyarországi vendég jelenlétében.
A település neve hatszáz évvel ezelőtt bukkan fel először egy dokumentumban, s ennek jegyében telt az idei ünnepség. Erre utalt az esti műsor két szónoka mgr. Szombathy Zoltán, a falu polgármestere és Pásztor Bálint, aki hangsúlyozta, hogy
Pacsér a fejlődő települések közé tartozik, s azzal büszkélkedhet, hogy tartományi és köztársasági képviselője is van, de regionlis oktatóközpontja, helyi televíziója is.
Az esti programban fellépett a helyi művelődési egyesület apraja és nagyja, a szerb és magyar hagyományápolók, de vendégek érkeztek Zentagunarasról és Muzsláról is.
Az est fénypontja a hagyományos tűzijáték volt, s természetesen a hangulatot csak fokozta Bencsik Tamara és együttesének fellépése.
Vasárnap a református templomban ökumenikus istentiszteletet tartottak, amely egyben a végéhez érkező gyermek és ifjúsági tábor záróistentisztelete is volt.
Az idei falunap valóban közösség formáló, erőt adó rendezvénnyé vált. Jó volt látni, hogy nemcsak falubeliek, hanem a Magyarországon, sőt a távolabb élők is igyekeznek úgy igazítani a hazalátogatást, hogy ezen a hétvégén itt legyenek, s ne csak a családot, a rokonságot látogassák, hanem együtt örüljenek a régi, gyerekkori barátokkal annak, hogy a falu előtt, minden nehézség ellenére, perspektívák nyílnak.

forrás:Magyar Szó