You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Krivaja folyó völgye a központban

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Horgásztó

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Gyógyfürdő

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

A falu központja

Lendületben

2008.04.10.

Épül, szépül a falu - Téli körséta Pacséron

Pontosan egy évvel ezelőtt készült legutóbbi riportunk az észak-bácskai kis faluról, Pacsérról. Akkor az számított újdonságnak, hogy a faluba bevezették a kábeltévét és épült az üzleti inkubátorház. Az eltelt egy év - mint ahogyan arról időről időre beszámoltunk - nem múlt el nyomtalanul: megnyílt az üzleti inkubátorház, működik a helyi kábelcsatorna: a faluban történő eseményekről tudósít, az idősebbek megismerhetik a fiatalokat, az iskolában, a művelődési egyesületben folyó munkát.

Más téren is vannak újdonságok: felújították a helyi közösség épületének tetőszerkezetét, a Bácska labdarúgóklub valamikori klubhelyiségét, megkezdődtek a vizesgóc felújítási munkálatai, és az egészségház épülete is megszépült kívül-belül.

Már akkor is említettük, hogy a fiatal faluvezetéstől a pályázatok követése nem idegen, ennek köszönhetően szép eredményeket értek el. A legújabb beruházásra a Tartományi Nagybefektetési Alapnál nyert pályázat után kerülhetett sor. A valamikori Beograd kávéház épülete évek óta csúfítja a faluközpontot, és már kezdett veszélyessé válni az elhanyagolt épület. A tulajdonviszonyok rendezése után tavaly a helyi közösség birtokába került, és rövidesen lehetőség adódott az épület megmentésére. Terveik szerint a településen működő civil szervezetek használhatják, előadásokat tarthatnak majd, felnőttképzésnek adhat helyet, illetve a 200-250 személyt befogadó nagyterem a falubeliek számára lehetőséget nyújt bálok és más közösségi rendezvények megszervezésére - tudtuk meg mgr.Szombathy Zoltán-tól, a helyi közösség tanácsának elnökétől, aki azt is elmondta, hogy a községbeli program keretében Pacséron is működik ökokút, ahonnan tisztított, szűrt vizet vihetnek az itt lakók, az inkubátorház is megtelt, jelenleg négy üzlethelyiségnek, cukrászdának ad otthont, és december 20-án megnyílt az ifjúsági és vállalkozói klub, amely - reményeik szerint - újabb lendületet ad a településnek.

- A korzó is megújult, új padok kerültek a régi, használhatatlanok helyébe, az aszfaltburkolatot is felújították, az öreg japánakácfák mögé pedig platánfacsemetéket ültettek, hogy idővel kivághassák az elöregedett fákat. Az elmúlt nyáron az iskola lépcsősorának felújítására is sor került, és most már kerekes széken is megközelíthető az iskola. Az akácos, a pacsériak kedvenc kirándulóhelyének rendezése is a tervek között szerepel. A helyi horgászegyesület nagy erőfeszítéseket tett a tó felújítása céljából, mélyítették, megnagyobbították. Megkezdik az új utcanévtáblák kihelyezését, már a tavasszal sor kerül a határba kivezető utak aszfaltozására a kiserdőnél és a szabadkai út elején, a Csonoplyai út aszfaltozása is a tervek között szerepel. Az oktatóközpont kiépítése fémjelzi majd az idei évet, a pályázatkövetés folyamatos, és a visszajelzések, az anyagiak függvényében alakulnak majd a további fejlesztések.

Úgy tűnik, hogy a pacsériak kellemes meglepetésekre számíthatnak, s mégha az áttörő gazdasági fellendülés még várat is magára, az eddigi lépések hátteret adnak a nyugodt, de tartalmakat is nyújtó falusi élethez mindazoknak, akik ebben a csöndes, szép fekvésű faluban élik mindennapjaikat.

Esély a fiataloknak

A pacséri fiatalok találkozási lehetőségei igen korlátozottak, a faluban nincs diszkó és más alkalmas gyülekezőhely sem.

- Az inkubátorház pincehelyiségében a kellemest a hasznossal összekötve decemberben egy vállalkozói, ifjúsági klubot nyitottunk. Mint a neve is mondja, a kezdő vállalkozóknak kíván elsősorban segítséget nyújtani. Szeretnénk, ha a vajdasági fejlesztési háló keretein belül működne az iroda, ahol mindenféle információval segíthetnénk a polgároknak, köztük a mezőgazdasági termelőknek is. Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának elnöke a helybeli általános iskolában tanít, és a nemrég újraalakult ifjúsági szervezetben is aktív.

- A tanácsadás a délelőtti órákban történne, esténként viszont a fiataloknak lehetőséget adna, hogy találkozzanak, elbeszélgessenek. Akár kisebb rendezvényeket tarthatunk, számítógépet, internethozzáférést is biztosítunk. Ez a klub tehát a falu fiataljait, illetve a településen dolgozó vállalkozókat próbálja egy helyre összehozni.

- Tévedek, ha azt állítom, hogy az előző év nem hozott nagy változást a fiatalok életében?

- Nem elhanyagolható a 2007-es év sem, tudnunk kell, hogy ifjúsági szervezetük érdeklődés hiányában megszűnt, és most újjászerveződött. A 2008-as év biztosan jobb lesz, de már tavaly történt előrelépés. A helyi közösség fiatal vezetősége megtalálta a közös hangot az ifjúsággal. Volt néhány olyan rendezvény, amely a fiatalok számára is vonzó lehetett itt, helyben, de igyekeztünk autóbuszt biztosítani a vajdasági szintű rendezvényekre is.

Ebben a klubban sok önkéntes munka van, mi festettük, alakítottuk olyanná, amilyenné szerettük volna, jó ide lejárni, ez reményt ad arra, hogy itt több kisebb rendezvényt tarthatunk a következő hónapokban. Tehát tartalmasabb lesz ez az év, mint az előzőek. Változás állt be a szervezetben, az új vezetők Banai Zsolt elnökletével lendülettel fogtak hozzá a munkához, szeretnék ezt a lehetőséget kihasználni, bizonyára rövidesen tervet is készítenek. Tulajdonképpen ez egy klub, ahol barátkozni, beszélgetni lehet, de szilveszterkor volt már buli, és legközelebb Valentin-napon tartunk hasonlót.

- Mennyire tudtok együttműködni az idősebbekkel?

- Szerintem nagyon fontos, hogy az együttműködési szándék meglegyen, úgy gondolom, hogy azért tudtuk ezt a klubot is létrehozni, mert a polgármesterünk nyitott a fiatalok problémái felé. Akkor tud egy kis közösség fejlődni, ha a fiatalok és az idősek összefognak és próbálják egymást segíteni. Valójában talán ez a titok kulcsa - és ez Pacséron megtörtént.

forrás: Magyar Szó

6_1.jpg
A faluház és az inkubátorház szomszédságában épül az oktatóközpont


6_2.jpg
A korzón, az öreg japánakácok mögött már erősödnek a facsemeték


6_3.jpg
A falu bejárata Bácskossuthfalva felől


6_4.jpg
Az oktatóközpont 20 millió dináros beruházás tartományi forrásokból


6_6.jpg
Kívül-belül átfestették az egészségházat


6_7.jpg
A helyi közösség épülete új tetőt kapott


6_7.jpg
Az új klub helyet biztosít a találkozásra, a munkára és a bulizásra is