You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Krivaja folyó völgye a központban

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Horgásztó

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Gyógyfürdő

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

A falu központja

Az elképzelést tett követte

2009.03.10.

Néhány hónappal ezelőtt jártam legutóbb Pacséron, hogy beszámoljak a szebb időket is megélt település helyi vezetőségének nagyszabású terviről. Ezek között a tervek között egy regionális oktatási központ létrehozása is szerepelt. Nos, a kitartó munka meghozta gyümölcsét: a múlt év decemberében megnyitotta kapuit az intézmény.

57_1.jpg

    A pacséri példa ékes bizonyítéka annak, hogy egy kistelepülés is képes nagy akadályokat leküzdeni. A falu abban a szerencsés helyzetben van, hogy helyi közösségének fiatal vezetőségét nem fertőzte meg egy olyasféle, nosztalgiából és apátiából eredő tehetetlenség, mint más településekéit. A számtalan erőpróbáló akadállyal sorra könnyedén megküzdenek. Mgr. Szombathy Zoltán, a pacséri helyi közösség elnöke elmondja, hogy az intézmény létrehozásának ötlete még 2003-ban merült fel.
    - Azokban az években iktatott be bennünket az ADF, vagyis az Amerikai Fejlesztési Alap a programjába. Az iskolában több lakossági fórumot is tartottunk, és közösen jutottunk arra a véleményre, hogy valamit tenni kell a valamikori Belgrád Kávéházzal, amely addigra már igencsak romos, életveszélyes állapotba került - emlékezik vissza mgr. Szombathy. A közös elhatározást tett követte, és miután a Tartományi Nagyberuházási Alaphoz benyújtott pályázatukat elfogadták, 20 ezer euróért megvásárolták a falu központjában elhelyezkedő épületet.
    - A nyugdíjasotthon és a hozzá tartozó közösségi ház, valamint az inkubátorközpont akkorra már elkészült, de mi úgy gondoltunk: komplex tartalma elnyeréséhez egy regionális oktatóközpontot kellene kialakítanunk. Annak ellenére, hogy Vajdaságban sláger a falusi turizmus, nagyon kevés önkormányzat vagy helyi közösség tudja kifejleszteni, hiszen nem elég a vendégeket csak elszállásolni, hanem programokról is kell számukra gondoskodni.
    - A regionális oktatási központ konferenciák, továbbképzések megtartását teszi lehetővé. Nem állandó jelleggel működik majd, hanem csak hétvégenként, de több napig tartó szemináriumok otthonául szolgálhat. Ezenkívül lökést is adhatna a kibontakozó falusi turizmusnak - mondja mgr. Szombathy Zoltán. Az épület felújítását 2007-ben kezdték el, létrehoztak egy 250 férőhelyes termet, tálalókonyhát, a fűtését és a hangosítását megoldották, valamint hat négyágyas szobát alakítottak ki.
    - Pillanatnyilag azon fáradozunk, hogy tartalommal töltsük meg a központot. Az idén néhány jelentős rendezvény megtartását tervezzük, már folynak róla a tárgyalások. Mivelhogy az épületnek van egy nagyterme is, bálokat és lakodalmakat is lehet benne tartani. A beruházás értéke 23 millió dinár volt - összegzi Szombathy, majd hozzáteszi, hogy a hetekben egy 1500 méter mély termálkút fúrását kezdik el. A belőle nyert jó minőségű meleg vízzel üvegházak és melegágyak fűtését oldják meg, de a helyi közösségnek van egy dédelgetett álma is: wellnessközpontot és gyógyfürdőt szeretne létrehozni, hogy a horgásztó által már vonzóvá vált település még inkább vendégcsalogatóvá váljon és kellemes időtöltést nyújtson az idelátogatóknak.
    Pacséron az egyik legnépesebb szervezet a művelődési egyesület. Végel János, a mintegy 140 tagot számláló Pacséri Művelődési Egyesület elnökségének a tagja. Véleménye szerint a megépült oktatási központnak az egyesület is hasznát veszi, például színházi rendezvényeket szervezhet benne.
    - A falunak már nagyon hiányzott egy olyan épület, amely nagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvényeknek is otthont adhat. Egy igencsak leromlott állapotban lévő épületet újíttatott fel a helyi közösség. Úgy gondolom, hogy az otthont a művelődési egyesületen kívül más civil szervezet is használhatja majd - véli Végel János. A Pacséri Művelődési Egyesületnek gyermekekből és felnőtt korúakból álló citerazenekara, szavalói, vegyes kórusa, férfikórusa, tánc- és kézimunkacsoportja van, és alighanem valamennyien örömmel használják majd a felújított épületet.

forrás: Hét Nap