You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Krivaja folyó völgye a központban

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Horgásztó

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Gyógyfürdő

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

A falu központja

A falu mi vagyunk

2017.10.07.

Megmozdult a falu apraja-nagyja a pacséri falunapon

Megtelt a játszótér. Mint ezekben a napokban minden vajdasági faluban, így Pacséron is a végéhez közeledő nagy munka, a kenyérgabona betakarítása a legfontosabb teendő, az átadott gabona hozama, minősége, a kifizetés a legfőbb beszédtéma. Az elmúlt hétvégén azonban alkalom adódott a pihenésre, a kikapcsolódásra is.

27_1.jpg

A helyi közösség szervezésében háromnapos programot rendeztek a falunap tiszteletére, az ünnepi műsor idején mintegy ezren gyűltek össze a futballpályán. A helybeli pravoszláv templom védőszentje tiszteletére Petrovdan a templom körüli ünnepség időpontja, és ezért határozott néhány éve úgy a falu vezetősége, hogy mezőgazdasági település lévén ehhez az ünnephez legközelebb eső hétvégén tartják a közösség ünnepét is. A falu mi vagyunk – Selo, to smo mi – Wir sind das Dorf elnevezéssel három éve szerveznek programot. Péntek este szabadtéri diszkó volt a fiatalok számára, szombaton már kora reggel kivonultak a horgászok a kiserdő melletti tóra, később az amatőr szakácsok is csatlakoztak hozzájuk, délután az Aranyszál csoport kézimunkáiból kiállítás nyílt, legtöbbjük a MIRK díjazottja. Vendégek érkeztek Magyarországról, Kisújszállásról, Borotáról és szép számban а szomszédos településekről, és a községi, tartományi elöljárók is megtisztelték jelenlétükkel a falunapot. A tágas játszóterén megélénkült az élet, a Vigyori csoport tagjaival karkötőt, lufifigurákat készítettek a gyerekek, а Női fórum tagjai pedig frissensült lángossal kedveskedtek a polgároknak. Az esti program keretében – melyen Szombathy Zoltán a falu tanácsának elnöke köszöntötte a település lakóit és a vendégeket – a futballpályán felállított szabadtéri színpadon megtartott központi műsorban a helybelieken kívül, akik magyar és szerb népdalokat, néptáncot mutattak be, felléptek a muzslai, a bajmoki, a zentagunarasi és a borotai hagyományápolók is. Ezúttal a legfiatalabbak produkcióját emelném ki, az alsósok vidám nyitószámát, valamint két szólista, Ortó Boglára hegedűjátékát, aki országos versenyek első díjazottja, és Ónadi Tamás citeramuzsikáját, aki évek óta az egyik legsikeresebb fiatal citerás a Szólj, síp, szólj! és az Aranycitera versenyeken. A műsor végén a helybeli iskola udvarán a napokban zajló Kamasztábor részvevői is bemutatkoztak, több mint százan táncolták el a tábori táncot az emelvény előtt.

Igazi ünnephez méltóan tűzijáték zárta a programot, majd koncert következett.

Szombaton a pravoszláv ünnepi miséken is részt vettek a helyi közösség képviselői, vasárnap pedig a református templomban tartott istentiszteleten a magyarországi vendégekkel együtt.

forrás: Magyar Szó