You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Krivaja folyó völgye a központban

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Horgásztó

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

Gyógyfürdő

Üdvözöljük Pacsér honlapján!

A falu központja

Baptista egyház

Bácskában az újkori baptista misszió a XIX. század közepén indult el a németek és a magyarok között. Ennek eredményeképpen sorra alakultak gyülekezetek: Zomborban, Bajmokon, Szilágyon, Csonoplyán, Babapusztán, majd Moravicán, Kishegyesen és Pacséron.

A pacséri gyülekezet alapítója Banai Tóth Sándor volt, aki Büdszentmihályról származott, és a nyíregyházi gyülekezetben tért meg. A pacséri hívek kezdetben házaknál jöttek össze, énekeltek, imádkoztak, Isten Igéjét hallgatták. A gyülekezet a különböző nehézségek ellenére is folyamatosan gyarapodott. Az első nyilvános bemerítés, "baptizálás"1923-ban volt a helybeli fürdőben.

Munkásságáról:A pacséri gyülekezet mellett a vajdasági magyar gyülekezetek vezetője volt évtizedeken át. Jelentős volt nemzetközi missziómunkája is a kommunizmus idején: hangfelvételeket készített titkon magyarországi, erdélyi lelkipásztorokkal, és azokat csempészte, küldte a Monte Carlo - i Trans World Rádió magyar adása részére, Lelki Élet című lapot készített, amelyet házilag gyártottak ugyan, de több országban is terjesztettek. A Lelki Élet lapot 23 éven keresztül folyamatosan jelentették meg. Pacsér mint tranzitállomás is szerepel a magyar misszióban. Különböző bibliatársaságok iratai innen terjedtek Kelet-Európa más országaiba is. A kilencvenes évektől Nyúl Zoltán a gyülekezet megbízott lelkipásztora

www.baptista.hu/pacser

40_1.jpg